Jumat, 09 Desember 2011

SENI CINTA SEJATI

  •  ANDA MAU STRATEGI DALAM PERCINTAAN,ADA 10 TIPS DALAM MENANGANI PERCINTAAN ANDA,KLIK DISINI


SENI CINTA SEJATIRamai orang percaya bahwa cinta tiada diikat oleh seni. Malah ada pujangga yang berkata bahwa cinta lebih tinggi dari segala peraturan. Pada hakikatnya cinta ada seninya untuk membedakannya dari yang lain. Jika tinggi seni cinta itu, dan di praktekan seni itu, maka tinggilah nilai cinta itu. Sesungguhnya nilai estetika cinta tidak boleh dipisahkan dari nilai etikanya. Jika dipisahkan, maka cinta itu akan jadi tumpang dan buta. Berikut adalah Seni Cinta Sejati untuk anda praktekanlah :

SENI BERFIKIR

Cinta Sejati itu tidak buta. Cinta itu dikaruniakan kepada makhluk yang berakal. Karena cinta memerlukan akal bagi yang menilainya dari sudut mutu etikanya. Cinta itu bukanlah segala-galanya. Walaupun ia penting dalam hidup, Iman yang lebih penting dari cinta. Dengan adanya Iman, barulah anda boleh mencintai dengan Cinta Sejati. Cinta juga perlu kepada akal karena cinta tergolong kepada hal nafsu

Cinta perlu kepada pedoman atau peraturan. Tanpa pedoman, cinta akan buta dan meraba-raba. Cinta Sejati tidak pernah menolak pedoman dan tidak lupa pada pedoman hidup, yaitu ISLAM. Cinta itu amanah. Ia bukan hak anda. Sebagaimana halnya dengan diri anda, cinta juga adalah amanah. Tidak wajar untuk anda jadikan amanah itu untuk memusnahkan atau memungkiri amanah yang lain

Cinta Sejati itu sifatnya sejumlah dan menyeluruh. artinya walaupun anda cinta kepada kekasih anda, ia hanya sebahgian dari cinta yang menyeluruh. Cinta Sejati itu adalah cinta kepada Pencipta anda, cinta pada diri anda, cinta kepada orang tua anda, cinta kepada masyarakat anda, cinta kepada agama anda, dan dalam masa yang sama cinta kepada kekasih anda. Kerana sifatnya sejumlah dan menyeluruh, maka Cinta Sejati akan menjadi adil. Ia meletakkan cinta pada yang berhak untuk dicintai dan setika mana patut dicintai. Ia tidak melebihkan cinta kepada kekasih saja hinggakan lupa pada cinta yang lain

Cinta Sejati tidak perlu disebut. Ia khas untuk anda. Ia bukan hak orang lain. Jika anda beri Cinta Sejati, ia tidak semestinya dibalas oleh orang yang anda beri. Tapi anda tidak akan kecewa bila cinta tidak berbalas karena anda tahu anda bercinta di bawah naungan Pencipta, yang tentu membalas kebaikan terhadap cinta anda yang putih bersih.

SENI MERASA

Cinta yang anda nikmati sedikit demi sedikit berkat kesabaran itulah yang lebih membahagiakan anda. Anda tidak perlu menggebu dalam cinta. Ini karena jika anda menggebu, anda mungkin seronok sebentar saja tapi merana sepanjang hayat.

Merasa Cinta Sejati terhadap kekasih ialah mentaraf nikmat peringkat kedua, yang sederhana sifatnya, tidak melampau-lampau. Anda tidak terlalu terbawa-bawa oleh perasaan bila cinta anda sejati. Anda masih boleh membuat pertimbangan yang wajar.

Jika kecewa bercinta, jangan hingga berputus asa, karena rahmat Pencipta masih dikaruniakan untuk anda. Cobalah resapi betapa beruntungnya anda merasakan nikmatNya yang lain, dan bersyukurlah kepadaNya.

SENI BERTINDAK

Jangan mendahului ketentuan. Anda perlu banyak bersabar dalam bercinta. Bila sampai masanya anda akan dihalalkan untuk membuktikan cinta kepada mereka, barulah anda membuktikannya itulah Cinta Sejati.

Jikalau anda bercinta sebelum menikah, layanilah sekadar saja. Yang penting ialah menikahi kekasih anda, itulah artinya menerima cintanya, kerana nikah adalah ikatan cinta.

Andai kata anda bercinta sebelum menikah dan kekasih anda mahu merusakkan kehormatan anda, jauhilah dia dan jangan rasa kesal akibat kehilangannya. Mudah-mudahan anda akan mendapat kekasih yang jauh lebih memahami Cinta Sejati dan tulus dalam cintanya terhadap anda.

Manifestasikan cinta anda hanyalah setelah bernikah. Berdoalah agar cinta itu diberkatiNya dan sentiasa mendapat rahmatNya. Mohonlah kepadaNya agar dikaruniakan kepada anda nikmat Cinta Sejati yang tiada taranya.

Cinta Sejati atau Cinta Suci itu tidak buta. Cinta ini mudah dan kekecilan cinta itu dapat mekecilkan pula yang lain. Cinta Sejati tidak buta dan tidak wajar dikatakan buta. Cinta yang buta ialah cinta yang bernoda. Cinta yang buta itu segalanya buta. Buta tentang cara dan peraturan cinta, buta tentang tanggungjawap cinta, buta tentang hikmah cinta, malah buta tentang hakikat diri. Cinta yang buta itu cacat, karena ia buta. Sayangnya ramai yang suka kepada cinta buta, membiarkan dirinya hanyut dibawa arus geloranya, tersadar di celah akar pohon kecewa, lalu berkata, 'Cinta Itu Buta'. Cinta Sejati bukan seperti cinta Laila dan Majnun atau Romeo dan Juliet yang sehidup semati. Cinta Suci adalah seperti cinta Rasulullah dan Siti Khadijah, atau Saidina Ali dan Siti Fatimah

0 komentar:

Posting Komentar

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes